
Japonská kuchyně je bezpochyby tou nejzdravější kuchyní, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou rýže, zelenina, ryby a mořské plody, které se konzumují většinou v syrovém stavu. Místo koření se pokrmy ochucují ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Vše se konzumuje pomocí hůlek.
Japonská kuchyně se vyznačuje velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého pokrmu činí právě japonskou kuchyni jedinečnou a originální. Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje i léta praxe.
Sushi je tradičním, klasickým japonským jídlem s tisíciletou historií. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí již ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa (na sushi se běžně užívají ryby). Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality.
Za vznikem sushi (dnes název celého pokrmu, dříve jen vařené rýže) stojí přes tisíc let stará metoda kvašení, kterou v sedmém století využívali lidé v jižní Asii. Japonští kuchaři si poté osvojili podobný postup - do rýže balili nasolené rybí maso, které se tak mělo zakonzervovat. Původně ale nikdo samotnou rýži nejedl.
Sushi tak, jak je známe, se zrodilo až počátkem 19. století. Tehdy začal v Tokiu mladý obchodník s rýží Hanaya Yohei s výrobou sushi tokijského stylu. Vymyslel nigiri a začal pracovat se syrovým masem. Přišel s novými variacemi (například sushi z jiných mořských plodů), s nadsázkous by se dalo říct, že vymyslel první „sushi fast food". Poprvé se takto servírovalo v Tokiu jako rychlé občerstvení divákům divadelního představení. Podle něj totiž bylo nejdůležitější poskytnout zákazníkovi čerstvé a výborné jídlo rychle. Nešlo však pouze o gastronomickou novinku, nýbrž i o chytrost především i kvůli neexistenci chladniček. Na ulicích totiž kyselá rýže, wasabi a sojová omáčka zabraňovaly zkažení ryb. Sushi díky octu zůstalo čerstvé mnohem déle.
Ale trvalo ještě století, než si pokrm zamiloval celý svět jako jídlo moderního životního stylu, chutné a zdravé. Skutečný boom přišel až po druhé světové válce s rozvojem chladicí techniky. Z Japonska se v 70. letech sushi rozšířilo do Ameriky, Evropy a mnoha zemí světa.
Sushi, pokud je dobře připraveno, má pro nás velkou hodnotu jakožto zdroj živin. V první řadě se jedná o mastné kyseliny, dále pak jód, proteiny, uhlovodany, vitamíny a minerály typické pro mořské plody. Je vhodné i pro dietní stravu, neboť je nízkokalorické a tuky se také při přípravě nepoužívají
Lektor přijede za vámi domů, případně do jiného vhodného prostoru. Vy zajistíte pracovní plochu, místo v ledničce a tekoucí vodu, vše ostatní jako nádobí, mističky, tácky, jednorázové bambusové hůlky a všechny potřebné suroviny přiveze lektorka. Kromě praktických dovedností, jak správně uvařit rýži, jak naporcovat lososa a jak připravit nejznámější druhy sushi, se dozvíte i spoustu zajímavostí z historie tohoto tradičního japonského pokrmu, dostanete rady a tipy, kde nakoupit kvalitní suroviny a co vše obnáší etika stolování. V neposlední řadě vás také čeká spousta výborného jídla, které můžete následně se svými blízkými zkonzumovat ;)
Náplň kurzu:
Poukaz na zážitek od nás dostanete v dárkovém balení, které pobaví, a které
můžete vzít a rovnou předat.
Ti náročnější si mohou připlatit za ještě
zábavnější krabičku.
Uvnitř balení najdete: Poukaz na zážitek a Zážitkové věnování
Sezóna | Brno (celoročně) |
---|---|
Počet osob | 1, 2, 3, 4 |
Diváci | Brno - nemohou se zúčastnit (pro dětské diváky to samozřejmě neplatí). |
Rezervace | Ideálně 21 dní předem. |
Pořizování záznamu | Je možné fotit i filmovat. |
Délka | 4 hodiny |
Lokalita | Brno (doprava mimo Brno / max. 50 km – 6 Kč/km) (zobrazit mapu) |
Co na sebe | Pohodlné oblečení a pro jistotu kuchařskou zástěru ;) Všechny potřebné pomůcky a ingredience přiveze lektorka, od vás je potřeba pouze pracovní plocha, místo v ledničce a tekoucí voda. |
Doporučení | V případě dětských pomocníků doporučujeme minimální věk 10 let - děti samozřejmě nebudou pracovat s noži, budou mít vše předpřipravené od lektora a budou pouze "tvořit". Za ještě mladší děti, které budou spíše jen pozorovat a ochutnávat, není potřeba zážitkový kurz platit. |
Omezení | Potravinové alergie. Doporučený minimální věk 10 let. |